Over Duurzame Huizen Route

Unieke mogelijkheid
De Duurzame Huizen Route wordt jaarlijks georganiseerd en ondersteund door een groot aantal gemeenten en provincies en andere partners in Nederland. Het evenement is een unieke mogelijkheid om kennis te verzamelen en vragen te stellen over hoe je jouw huis het beste energiezuinig kunt maken. De deelnemende huiseigenaren zijn trots op hun huis en de verbeteringen en oplossingen die zij bedacht hebben. Zij delen slimme en nuttige tips die zij hebben opgedaan inclusief verbeterpunten. Uit de reacties van bezoekers blijkt dat het bezoeken van de verschillende huizen als inspirerend en motiverend werd ervaren.

Het doel van de Nationale Duurzame Huizen Route is om de verschillende bestaande initiatieven op het gebied van duurzaamheid en wonen samen te binden. Of het nu gaat om spouwmuurisolatie, HR++ glas, zonnepanelen, balansventilatie of een volledig energieneutraal huis, alle opgedane kennis en ervaringen zijn waardevol. Een goed verhaal en het ervaren van een duurzame oplossing kan anderen op weg helpen in hun zoektocht naar energiezuinig en comfortabel wonen.

365 dagen Duurzame Huizen Route
Het aantal voorbeeldhuizen is in 2019 inmiddels gegroeid naar 1.600 en neemt nog steeds toe. Veel huiseigenaren zijn het hele jaar door via de website bereikbaar voor vragen of aanvullende informatie.

Samenwerking met gemeenten en provincies
Aan de Duurzame Huizen Route doen ook veel gemeenten en provincies mee. Het aantal deelnemende gemeenten is in 2019 gegroeid naar ruim 130. Ook doen er 5 provincies mee. Het is van grote meerwaarde dat gemeenten en provincies meedoen om zo lokaal ondersteuning te bieden aan energiepioniers die hun huis openstellen. Daarnaast is de landelijke opzet een belangrijke succesfactor. Hierdoor is er een grote variatie aan huizen waardoor mensen altijd een woning kunnen vinden die overeenkomt met hun eigen woning en woonwensen.